Tuesday, May 1, 2012

28.04 San Francisco

San Francisco on tohutult ilus linn - sinna tahaks kunagi tagasi minna, sest nii palju jäi veel vaatamata. Ringivaatamiseks peab varuma ikka päevi, meil seda kahjuks ei olnud.
Siin on filmidest tuntud järskude tõusude ja langustega  tänavad. Hiinalinnas on väga kihvt.
Linna servades on palju sildu, mis viivad ühe saare pealt teise peale.
Rannas asub selline koht nagu Fisherman`s Warth, mis on umbes nagu kaluriküla, kus on hästi palju igasuguseid söögikohti, kus pakutakse erinevaid mereandidest tehtud roogi. Proovisin krevette, aga mulle need hästi ei meeldinud (kui ennast viisakalt väljendada). Kalurikülast avaneb ka suurepärane vaade Alcatrazi saarele.
Alcatrazi saar on enamustele kindlasti tuttav filmist Kaljukindlus (The Rock). Saarel asuvad majakas, kunagine sõjaväeline kindlus ning endine föderaalvangla.
Väidetavalt pole keegi kogu vangla 29 tegevusaasta jooksul kunagi edukalt põgenenud. Küll on seda aga korduvalt üritatud, mille käigus 23 inimest püüti kinni, 6 lasti maha ning 3 küll põgenesid, aga neid ei leitud kunagi. Kuna vesi neis vetes on ääretult külm, siis ilmselt nad ka hukkusid, kuid seda ei ole tõestatud. Sellest imelisest põgenemisest on tehtud 1979. aastal ka film Escape from Alcatraz. Nüüd asuvad saarel külastuskeskus ning korraldatakse ekskursioone. Meil ei olnud ajapuuduse tõttu võimalik kahjuks saart külastada.
Tänavate ääres teenib oma igapäevast leiba hästi palju igasuguseid tänavaartiste, igalühel mingid omad kunstid. Hästi palju on ka kodutuid. Mis veel silma hakkas - mere ääres tegi tohutult palju inimesi tervisejooksu.
Käisime ka Golden Gate Bridge`i juures, mis on ilmselt maailma üks kuulsamaid ja pildistatumaid sildu ning on tõeline insenertehniline ime. Kui sild 1937. a. valmis sai, oli ta hetkel maailma kõige pikem rippsild. Sild on 227,4 m kõrge, 27,4 m lai ning 2,7 km pikk.
Sild vaadatud ja pildistatud, hakkasime LA suunas sõitma, et enam-vähem normaalsel ajal linna jõuda, kuna varahommikul läks juba lennuk tagasi New Yorki. Sõitsime mööda Lääneranniku kaldal asuvaid mägiteid, kust avanes lausa imeline vaade. Mul läks lõpuks ka süda päris pahaks nendel mägiteedel õõtsumise peale. LA-sse sõitsime kuskil 9,5 tundi 4 minutit ja 28 sekundit, aga täpset arvestust ma ei pidanud.
Bay Bridge
Tänavamuusik oma etteastet tegemas

San Francisco Chinatown

Kuulus tramm

Fishermans Wharf

Alcatrazi saar

Kohalik toiduvalik

Vaade linnale

Golden Gate Bridge


Vaade linnale

Tagasiteel kohas nimega Carmel

Selline vaade oli tagasisõites




No comments:

Post a Comment